Kwasy wielonienasycone odgrywają kluczową rolę w organizmie człowieka, wspierając funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego oraz regulując procesy zapalne. Ich szczególnie ważnymi przedstawicielami są kwasy omega-3 i omega-6. Ponieważ organizm nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować, muszą być dostarczane z dietą.Nazwa omega-3 pochodzi od struktury chemicznej tych kwasów tłuszczowych. Pierwsze wiązanie podwójne w ich łańcuchu znajduje się przy trzecim atomie węgla od końca metylowego, co odróżnia je od kwasów omega-6, w których pierwsze wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym atomie węgla.
Kwasów omega 3 nie może zabraknąć w zdrowym jadłospisie. To właśnie tłuszcze wykazują największą wartość energetyczną. Które pokarmy zawierają najwięcej tego związku? Jak omega 3 wpływa na nasz organizm?
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do zachowania zdrowia i pobierać je możemy z pożywienia. Ich niedobór fatalnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu – również w sferze psychiki. Jednak rozpoznanie, że brakuje nam akurat tego składnika nie zawsze jest łatwe, ponieważ objawy temu towarzyszące mogą zmylić. Poznaj najbardziej charakterystyczne objawy niedoboru tego cennego składnika!